perjantai 1. helmikuuta 2019

Skinien ja aurinkoladun lumoissa

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Tuhannet timantit loistavat hangen pinnalla. Lakeudellakaan ei tuule. Työviikko on takana. Some ilmoittaa: "Aurinkolatu ajettu." Sukset autoon, äkkiä Vinnurvaan ja ladulle. Voiko hienompaa viikonlopun aloitusta ollakaan.



Rimpinevan aurinkolatu näytti tänään parastaan: komeat maisemat, hieno keli ja hyväkuntoinen latu, kuntoilijan paratiisi. Tänään hiihdimme vain reippaat 13 kilometriä: teimme lenkin Vinnurvasta alkaen. Jos lumitilanne vielä hitusen paranee ja pakkanen lauhtuu, pääsemme kiertämään saman lenkin kotiovelta alkaen: sitten matkaa kertyykin 30 kilometriä ja hiukan korkeuseroakin, kun kiipeää keskustasta Pyssymäelle. Täytyy kohotella vielä hieman kuntoa ennen tuota ponnistusta. En muuten pertsalla ole sitä vielä koskaan tehnyt, luistelemalla useinkin


Tammikuun aikana olen ihastunut vuoden vaihteessa hankittuihin Atomicin skin- eli karvapohjasuksiin.  Viime talvena taas vuosien tauon jälkeen hiihtelin hiukan perinteistä. Totesin sen olevan minulle  sopivampi tyyli pakkaskeleillä. Nihkeä luisto ei haittaa perinteisellä tyylillä lähellekään yhtä paljon kuin luistelutyylissä. Pakkanen ei pure yhtä kipakasti ja perinteist hiihtäessä voi myös pukea paksummasti vaatetta päälle hiihdon liikaa kärsimättä. Sykettäkin on huomattavasti helpompi kontrolloida ja pertsaa on helpompi hiihtää hitaasti.


Luistovoitelun sijasta päähuomio piti keskittää pitovoiteluun. Skinit poistivat tämänkin huolen. Ainakin pakkaskeleillä pitoa löytyy. Nyt on hiihtoharrastus helppoa. Menkäähän ihmiset nopsasti asiantuntevaan urheilukauppaan ja hankkikaa skinisukset. Hiihtäminen on parasta kuntoilua.


Itse kun ostin skinisukset, sain kauppiaalta takuun: sukset saa palauttaa, jolleivät ne toimi. Skinien valinta onkin tarkkaa puuhaa. Suksen profiili ja jäykkyys pitää olla juuri oikea. Päivikin Taisto-enon ja Tero-kauppiaan kanssa valinta onnistui nappiin. Ei tarvinnut Atomiceja hyllyyn palauttaa.




Yhteenvetoa tammikuun liikkumisista: 
30 liikkumiskertaa, 34 tuntia 40 minuuttia, 128,40 km, josta 
hiihtoa 9 kertaa, 9 tuntia 38 minuuttia, 106 kilometriä (pertsaa 6h 34min, 65 km), jääkiekkotuomarointia 8 kertaa, 10 tuntia 44 minuuttia,
sisäpyöräilyä 4 kertaa, 4 tuntia 46 minuuttia,
spinningiä 3 kertaa, 2 tuntia 30 minuuttia,
uintia 3 kertaa, 2 tuntia 49 minuuttia, 5,2 kilometriä, 
kävelyä 2 kertaa, 2 tuntia 47 minuuttia, 16,7 kilometriä
jääkiekkoa 1 kerta, 1 tunti 23 minuuttia,
lepopäiviä 7, joista 6 peräkkäin flunssan vuoksi.

Helmikuussa varmaankin lepopäivien tasaisempi jakautuminen olisi suotavaa...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti