sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Lunta tulvillaan

on raikas lenkki sää!
 Pidemmällä lenkillä huomasi paremmin tuo lantion asennon merkityksen.
Päätin aamulla, että keskityn koko lenkin ajan vain ja ainoastaan lantion kohottamiseen.
Jännä juttu sitten, että kun kohottaa lantion; juoksu askeleesta tulee luonnostaan parempi, kädetkin pysyvät paremmassa asennossa ja lenkki etenee vauhdikkaammin. Vaikkakin tuntu on vaikea ja keskittyä pitää koko ajan. Juoksentelin Kiekko-Niskakankaan lenkin, josta tulee 9,4 km ajassa 1:03, 34... näköjään ihan hyvää kyytiä. Mutta kun aloin väsyä, niin lantio laski myös, ja jossain vaiheessa olin tuntevani, että persus taas ilmoitti olemassa olostaan. Silloin vain ajatus hop-hop: lantio ylös. Ja loppukin sujui ilman kipuja, keskittymällä. Voikohan tämä nyt olla tästä kiinni?--- pitäisi nyt ymmärtää oikean juoksutekniikan merkitys!!!

Tekniikasta
Juoksulenkkeilyä aloitettaessa on tavoitteena ensin oppia oikea itselle luonteva juoksuasento ja -tekniikka. Juoksutekniikan peruslähtökohtana on että kaikki liike olisi eteenpäin vievää. Tämä tarkoittaa mahdollisimman vähäistä kehon ylös-alas liikettä. Käsien eteen-taakse liikkeen tulee olla rytmikäs ja samalla hartiaseutu on pyrittävä pitämään rentona ja olkapäät alhaalla. Lantion alas painuminen eli istuva juoksuasento on yleinen tekniikkavirhe. Lantio pyritään pitämään aktiivisesti ylhäällä edessä. Lantion asennon säilyttämisessä auttaa hyvä keskivartalon lihaskunto. Jalkaterät suunnataan askellettaessa eteenpäin. Askelkontakti tulee koko jalkapohjalle yhtäaikaisesti, jolloin kehon paino ja rasituskuormitus jakaantuvat tasaisemmin. Tämä ehkäisee ikäviä tärähdyksiä ja niistä aiheutuvia mahdollisia rasitusvammoja alaraajoissa.

4 kommenttia:

 1. En käsitä yhtään miten sitä lantioo pitää kohottaa.. Onko mitään kuvaa olemassa, mistä asia ilmenisi, kiinnostaa meinaan kovasti :)

  VastaaPoista
 2. Etsin sulle linkkejä, jotta asia valottuisi hiukan. Niitä siis uudessa postauksessa!

  VastaaPoista
 3. Mutta sehän on hyvä, jos sun takapuolikipu on tosta kiinni ja lopulta saat uuden juoksuasennon toimimaan pinnistelemättä. Säästyt takapuolen ärsytykseltä. =)

  VastaaPoista
 4. Sehän ois loisto juttu, jos se on tästä kiinni! Ja paljonhan se tekniikka vaikuttaa, kyllä se pitäs ymmärtää... Mutta jostain luin vai sanoikohan se tuo Vasala, että vanhanakin voi oppia oikean tekniikan! ;D

  VastaaPoista