perjantai 1. tammikuuta 2016

Jarkon liikut vuonna 2015

Vuosi alkoi Ounasvaaran laduilta ja päättyi Cosmoksen järjestämään kympin testijuoksuun. Vuoteen mahtui 318 tuntia 24 minuuttia hikiliikuntaa sykemittarin kanssa. Lajikirjo oli monipuolisempi kuin koskaan: hiihtoa, juoksua, kuntosalia, jumppaa, vaellusta, työmatkapyöräilyä, maantiepyöräilyä, jääkiekkoa, suunnistusta ja jalkapalloa.
Ylöskirjattujen treenien kriteerinä pidin kunnollista hikoilua: iltakävelyä tai jääkiekkotuomarointia mukaan ei ole laskettu. Kiekkotuomaroinnissa saattaa pelistä riippuen kyllä hiki tulla ja ajoittain hengästyttääkin, mutta kuitenkaan en ole niitä mukaan laskenut.
Vuoden alussa tavoitteeni oli hikiliikkua keskimäärin tunti päivässä. Ajattelin siihen pääseväni pienellä skarppauksella.
Tammikuu sujuikin hienosti tavoitteen mukaan eikä vähiten hiihtokelien ansiosta. Mukaan mahtui useampiakin vapaapäiviä ja silti tavoite toteutui. Helmikuulla flunssa vaivasi ja pakollisia lepopäiviä tuli myös kiekkovalmennuksen vuoksi, ja näin jäin tavoitteesta.
Koko kevättalvi oli työ- ja kiekkokiireiden sävyttämä ja vaikka hiihtokelejä riitti maaliskuulle asti, en aivan tavoitteessa pysynyt. Maaliskuun alussa kiersin pitkästä aikaa Kyöstin Hiihdonkin ihan virallisesti,
Huhtikuulla kiekkokiireiden hellitettyä ja juoksukauden alettua kesän juoksutavoitteeksi valikoitui uusittu Helsinki City Marathon. Selkeä päämäärä lisäsi treeni-intoa entisestään ja tuntejakin kertyi hienosti.
Toukukuun alussa Pidisjärven ympärijuoksussa puolimaraton taittui aikaan 1.53 ja juoksu sujui mukavasti: kunto oli nousussa. Kesäkuun puolivälissä Kärkimaratonin kuntokymppi sujahtikin selvästi alle 50 minuutin. Ilmojen lämmettyä keväällä treeniohjelmistoon tuli mukaan maantiepyöräily ja uusi innostuksen kohde suunnistus. Pyöräily on hyvä tukilaji juoksulle: peruskestävyys paranee pitkillä lenkeillä ilman iskutuksen tuomaa rasitusta. Suunnistuksessa taas tulee melkein huomaamatta tehokkaita hapotustreenejä varvikossa rämpiessä.
Kesäloman aikana treenitunteja kertyikin mukavasti. Paljon juoksin poluilla matalatehoista perustreeniä, treeniseurakseni sain viikottain NiceHockeyn naisia Päivikin houkuttelemana. Tutuiksi tulivat niin Nakkaperän neulaspolut kuin I-SR:n märemmät suopätkätkin. Heinäkuun lopulla olin treenitavoitteestani edellä reilun viisi tuntia ja kesän kohokohta HCM lähestyi. Sitä kohti saattoi suunnata luottavaisin mielin.
Maratonkeventelyt ja -palauttelut nipistivätkin aimo osan elokuun harjoitusmääriä. HCM kulki kuitenkin mukavasti ja palasin niin sanotusti omalle tasolleni edellisvuoden romahduksen jälkeen. Uusitulla reitillä aika oli hiukan alle 4.12. Reittiä mainostettiin alamäkivoittoiseksi, tohtisin olla eri mieltä. Kuitenkin pidin reitistä huomattavasti enemmän kuin vanhasta. Kenties taas joskus juoksemaan HCM:lle?
Syksy on minulle ollut perinteisesti vaikeaa aikaa treenauksen kanssa ja niin nytkin. Kiekkokiireet alkoivat jo elokuun lopulla, ja flunssa vaivasi sitkeästi useampaan otteeseen. Kuntoilu on ollut enemmänkin fiilispohjaista, tavoite on ollut taka-alalla. Onneksi olen saanut käytyä pari kertaa viikossa salilla ja juoksuakin on kertynyt mukavanlaisesti. Juoksulenkit ovat maratonin jälkeen olleet hitaita alle 135:n sykkeen hipsutteluja. Onpa kuitenkin juoksutuntuma säilynyt, vaikka vauhti onkin hukassa. Uudenvuodenaaton testikympillä aikaa vierähti yli 53 minuuttia.
Heinäkuun jälkeen jäin kaikkina kuukausina tavoitteestani reilusti. Pohjanoteeraus oli syyskuu, jolloin treeniä kertyi vain 11 tuntia, myös marraskuussa jäin alle 20 tuntiin.
Marraskuun lopulla pääsin ensimmäisen kerran tälle talvea suksille. Huhmarin ensilumen ladulla on tullut kierreltyä vajaa 70 kilometriä.
Vaikka vuoden 2015 tavoitteesta jäinkin, vuodessa oli paljon hyvääkin. Kahden heikomman juoksuvuoden jälkeen pääsin taas yli tuhannen juoksukilometrin, lajivalikoima monipuolistui ja kunto vaikuttaa vuoden vaihteessakin varsin hyvältä. Tältä pohjalta on hyvä lähteä vuoteen 2016 tavoitteena karkausvuoden kunniaksi 366 hikiliikuntatuntia.Vuosi 2015 lukuina:
hikitreeniä 318 h 24 min
hiihtoa 613,9 km
juoksua 1096 km
maantiepyöräilyä 1185,4  km
suunnistusta 84,5 km,
29 kertaa kiekkoilua
14 kertaa työmatkapyöräilyä (hybridipyörällä)
40 kertaa kotijumppaa tai kuntosali
1 kerta jalkapalloilua
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti