tiistai 12. huhtikuuta 2011

Mäkivetoja

juoksukoulussa tänään.
Hiukan hirvitti lähteä, kun eilen (en jaksanu siitä selostella) sain kesken lenkin kummallisen polvipistoksen, sen jälkeen polvi on ollut hiukan arka ja saman jalan ukkovarvas kipeä... niinkuin olis pois paikaltaan. Ilmeisesti pohkeessa jumittaa. EN TIIÄ... ikinä ei oo polovessa ollu mittään.
No olin kuitenkin päättänyt, että lähden kokeilemaan.
Alkuverryttelyssä tuntui jomotusta koko jalassa lantiosta lähtien.
Valittavana oli 200 metriä jyrkkää nousua ja loivenpaa nousua. Minä valitsin "naisten" porukan eli loivemman nousun. Ensimmäinen nousu tuntui jäykältä ja hankalalta, mutta lämpenin sitten ja alkoi juoksukin kulkea. Maksimisyke oli jossain vedossa noussut 183 lyöntiin. Kävelimme aina mäen alas ja tasasimme hengitystä. Neljä nousua nousimme loivaa ja viimeisen viidennen nousimme jyrkemmän mäen. Siinä ei oikein sellainen rento juoksu enää onnistunut, meni väkisin pusertamiseksi. Tosi mukava porukalla juosta tällaista lenkkiä.
Ajassa 44:53,6 4.97 km, keskisyke 146, max 183
Kaipaisin kovasti jakamista ja vertailua näissä vauhdeissa ja sykkeissä,
kun oma "akilleen kantapääni" on se hittaus. Harmittaa, ettei juoksukoulusta ole löytynyt kaveria, jonka kanssa voisi vaihtaa näitä tietoja. Eikä täällä blogimaailmassakaan muut lyllertäjät tietojaan julkaise. Nuo vauhtimimmit kylläkin. Vai olisiko parempi pitää tiedot ominaan?
Toisaalta, eihän mulla niissä mitään salattavaa ole. Rehdillä pelillä mennään.

12 kommenttia:

 1. No mulla on sulle hidasta vauhtia vertailuksi! Mäkiä en tosin ole juossut.

  Mutta kerro, millaista lenkkiä haluat verrata, niin minä käyn juoksemassa samanlaisen, että voidaan verrata. Sykkeet mulla on selkeästi korkeammat kuin sinulla, alle 140 sykkeellä on tunne, että en tee mitään, ja olen riemuissani, jos joku lenkki menee noin 150 keskisykkeellä.

  Vauhti on mullakin tuskastuttavan hidasta. Jotenkin se on aikaisemmin petraantunut melkein itsestään, ja nyt tuntuu, ettei mitään edistystä tapahdu.

  VastaaPoista
 2. Mäkivedot on kyllä ehdottomasti parhaimpia seuran kanssa juostuna. Yksin aika kaameita. =)

  Mutta niin hyödyllisiä.

  VastaaPoista
 3. Ihan yleisesti seuraisin mielelläni sykkeitä ja vauhteja, ei mitään tiettyä matkaa.
  Sekin ois mukavaa jos joku kommentoisi joskus, että mitä vois tehdä paremmin, että kehittyisi. Vai kehittyykö sitä vain juoksemalla?
  Juoksukoulussa kun kysyy kavereilta, että ootkos juossut, niin saa ylimalkaisen vastauksen "voinnin mukaan", eikä omista lenkkeilyistään sen enempää voi valottaa... Se meinaaa harmittaa, kun mielellään vaihtaisin kokemuksia, muttei kuitenkaan kilpailumielessä...

  VastaaPoista
 4. Jaanaba, taittiin täällä kommentoida yhtä aikaa... toivottavasti näistä jotain iloa vielä tulevaisuudessa ;)

  VastaaPoista
 5. No, mun kaikki hitaat vauhdit ja korkeat sykkeet löytyy kyllä julkaistuna mun blogista omalta sivultaan:
  http://lenkille.blogit.fi/juoksulenkit-123-752011/

  VastaaPoista
 6. Mää oon vähän sitä mieltä, että ei niitä sykkeitä oikeen voi vertailla keskenään, jos ei tiedä, että onko samanlaiset sykerajat. Teskun testiaseman legenda Matti Jääskeläinen just viimeksi kertoi, että hän tietää henkilön, jolla maratonilla on keskisyke 115 ja toisen henkilön, jolla on keskisyke 190. Ja molemmat juoksee alle kolmeen tuntiin.

  Sun kannattais pitää itte semmosta juoksupäiväkirjaa, mihin merkkaat ajat ja matkat ja sykkeet ja vaikka fiilikset. Siitä parhaiten näät, mihin kunto kehittyy, KUN kehittyy. Matalasykkeiset lenkit pitäs tuntua siltä, että ei edes hengästy ja on mukava mennä, tuntuu kuin voisi jatkaa ikuisuuksiin. Sittenkun siirrytään kovempaan vauhtiin (yli aerobisen kynnyksen?), sen tuntee siitä ekasta pitkästä hengityksestä tai henkäyksestä. Itte oon ainakin nyt huomannut, että vauhtia ei tule lisää, jos ei juokse ikinä kovaa ja sitä nyt itte opettelen.

  Niin ja määhän siis rakastan spekuloida näillä sykkeillä ja vauhdeilla muilla :) Enkä väitä mitään tietäväni, vaan mutu- tuntumalla mennään.

  VastaaPoista
 7. Ai Mittzy, olipa hyvä kun linkkasit nuo jutut, kun en oo älynnyt niitä etsiskellä! Harmi, että oot niin kaukana, olisit varmaan niin mulle sopevaista lenkkiseuraa!

  Juu Laura, oot kyllä ihan oikeassa tuon sykkeen suhteen! Jokaisellahan se on ihan henkilökohtainen... mutta silti olis nii mukava vertailla vauhteja ym.
  Pidän kyllä kirjaa lenkeistä ihan manuaalisestikkin ja vertailen vuosittain lenkkien kulkua. Jotenkin on jäänyt harmittamaan ja vaivaamaan se, että jokunen talvi sitten sain leposykkeen (47) mukaan kuntoni hiihtämällä ihan huippuun. Silloin töttöröin sen verenluovutuksen kanssa ja vouhkasin itseni luovutuksen jälkeen "ylikuntoon". Tuon jutun jälkeen tuntuu, etten ole löytänyt enää oikeaa treenin/levon suhdetta niin, että huomaisi kunnon nousevan kohisten. Tooosin silloin kunnossa oli oikeasti paljon kohottamistakin.
  Vielä noista sykerajoista; meillä on juoksukoulussa tänäkeväänä mahdollisuus mittauttaa sykerajat ja sen aion tehhä!

  VastaaPoista
 8. Niin ja minun mielestäni voi kyllä verrata sykkeitten muutoksia, kun kunto kohenee, vaikkei sykkeitä suoraan voikaan verrata.

  Minä olen huomannut saman ilmiön, että kunto nousee paaaaljon hitaammin, kun sen aloittaa toisen tai kolmannen kerran tavallaan alusta. Mielessä on ne hienot fiilikset silloin aloittaessa, kun tuntui, että jo viikossa kunto humahti ylöspäin. Mutta minä ainakin lohduttaudun sillä, että terveyden kannalta kuntoni on jo nyt hyvä, ja että silloin ihan pienikin edistys on iso plussa.

  VastaaPoista
 9. Kahvakuulakurssista: tällainen löytyi, kun laitoin googleen "kahvakuula ylivieska"
  http://webkuha.ylivieska.fi/kurssi.php?kk=110089

  VastaaPoista
 10. Oon Lauran kanssa samaa mieltä, että sykkeitä ei suoranaisesti voi verrata, mutta vauhteja ja tuntemuksia tietysti voi! Itse kuulun kanssa niihin kenellä tuo vauhti on aika hissuttelua ja ajattelin nyt ruveta julkistaan blogissa sykkeit ja vuhteja eli sitten voidaan spekuloida ja vaihtaa hyviä vinkkejä. :)

  VastaaPoista
 11. No just, hyvä Henna.
  Spekulointia kaipaan ;)
  Tosin sinäkin oot niin tyttönen...

  VastaaPoista
 12. Toivottavasti on ollut mukava futisturnausviikonloppu!

  VastaaPoista