keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Treenin makuun

Hiihtohommat menivät tältä talvelta ohi. Normaalisti näihin aikoihin on ahnehdittu kilometrejä Rimpinevaa kiertäen keväthangista nauttien, mutta tänä vuonna ei.

Rimpinevalla maaliskuussa 2013.

Helmikuun puolivälissä suuntasin katseeni kesän juoksutapahtumiin ja aloin etsiä sopivaa treenihoukutinta itselleni. Terwamaraton toukokuun lopulla sattui silmiini ja sitä kohti on nyt aloitettu treenaaminen. Flunssan ja muiden ikävien tapahtumien vuoksi treenaaminen pääsi käyntiin vasta reilu viikko sitten ja ohjelmaksi valikoitui tuttu Juoksufoorumin neljän tunnin ohjelma. Sen verran insinööriä asuu minussakin, että treenaaminen pitää olla hyvin suunniteltu ja harkittu.
Aikataulu ei enää salli yhtään sairastumista tai vaivoja, mutta jos sellainen eteen tulee, sitten etsitään uusi juoksutavoite alkukesältä. Alkukesällä maratonin haluaisin juosta, että lämpimät kuukaudet voisi keskittyä maantiepyöräilyyn.
Juoksufoorumin ohjelma alkaa todella terävästi: jo ensimmäisellä viikolla on ohjelmassa maravauhtisia vetoja ja kahden tunnin pitkis. Pääseepä heti treenin makuun, tykkään.
Lenkkien järjestystä joudun jonkin verran soveltamaan muiden menojen vuoksi, mutta treenimääristä ja pitkistä lenkeistä on tarkoitus pitää kiinni.
Ensimmäiselle treeniviikolle sattui hiihtoloma ja lepopäivälle laskettelua lasten kanssa Vuokatissa. Kolme tuntia rinteessä ja reilu kilometri uintia tekivät kyllä siitäkin päivästä treenipäivän. Illalla Kajaanin sotilaskodissa rouva alikersanttia tervehtiessä munkkikahvit maistuivat reippailun päälle.
Jalat olivat melkoisen kipeät treeninaloituksen ja laskettelun jälkeen, mutta hölkkäilyllä ja venyttelyllä aukesivat. Uintikin tuntui käsissä vielä monta päivää myöhemmin. Lihaskuntotreeni on taas pyhistä lupauksistani huolimatta jäänyt tekemättä. Naamakirjassa kiertävään lankutushaasteeseen olen toki tarttunut, soveltaen tälläkin kertaa. En kiirehdi eteenpäin, vaan jokainen porras pitää saada suoritettua kunnolla ennen seuraavaan siirtymistä.
Loppuviikoksi matkasimme Päivikin luo Hämeenlinnaan, sainpa lenkkiseuraakin. Ensimmäisen pitkiksen tein Hämeenlinnan kaupunkia kierrellen. Koska juoksutuntumaa on vähänlaisesti, kevensin rasitusta tekemällä kahden tunnin lenkin juoksu-kävelyrytmityksellä: 8 minuuttia juoksua ja 2 minuuttia kävelyä. Samaa aioin jatkaa vielä yhden tai kahden pitkiksen ajan.
Ensimmäisten lenkkien aikana on tullut taas huomattua, kuinka kummallinen kokonaisuus ihmisen kroppa onkaan. Ensimmäisellä lenkillä sykkeet eivät meinanneet pysyä kontrollissa lainkaan: vauhti oli todella hidasta. Takana oli erittäin huonosti  nukuttu viikko ja kaksi erittäin kirvelevään tasapeliä naisjoukkueellemme, jotka todellakin valmentajan mielialaa nakersivat. Vajaa viikko myöhemmin samantyyppinen lenkki kulki alemmilla sykkeillä 45 sekuntia/kilometri reippaammin. Takana oli virkistävä lomaviikko: kyllä hyvät unet ja hyvä mieli parantavat suorituskykyä.

3 kommenttia:

 1. 3kk ohjelma on todella lyhyt. Tietysti sinulla on pohjia ja tavoite on 4h alitus. Pitäisin noita J-Foorumin 3kk ohjelmia ns. "viimeistely ohjelmina". Eli ne pelaa sellaisilla, joilla on hyvät pohjat alla ja juoksijan vikaa. Toinen tarvii samaan tulokseen vähemmän juoksua, toinen enemmän. Tietysti ollaan kuntourheilussa ja ihmiset motivoituvat paremmin lyhyempiin ohjelmiin. Silti mielestäni 6kk olisi aivan minimi. Itse tähtäisisin sinuna syksyn maralle ja ottaisin 5-12km kisoja Vk-kova harjoituksina. Minusta puolimaraton on liian pitkä kestoinen kisa kuntomaratoonarille esim. 3-4vko:a ennen päätähtäintä. Onkin ollut tarkoitus tuosta kirjoittaa jonkin aikaa.

  Tsemppiä joka tapauksessa projektiin! Kirjoittelehan miten projekti sujuu. Uskon, että sinulla on mahikset 4h alitukseen. Riippuu pitkälti, miten hyvin saat Pk:ta alle.

  VastaaPoista
 2. Miten on mennyt projekti eteenpäin?

  VastaaPoista
 3. Ihan samalla tavoin kuin täällä blogissakin käyminen. Kuin jäitä polttelisi. Olen päässyt lenkkeilemään, mutta hiukan vaivaa takareiden kanssa ja motivaationkin. En aio Tervalle lähteä. Yli kahden tunnin kevyitä pitkiksiä olen juossut, mutta vauhti on ihan hakusallla vielä. Jospa Pidisjärvi-juoksussa kävis kokeileen hiukan reippaampaa puolikasta, jos pääsisi edes lähelle kahta tuntia. Sen jälkeen vois sitten katsastella seuraava tähtäintä.

  VastaaPoista