keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Pyöräilijän vappu


rakentuu tietysti lenkkien ympärille.
kuva: Jyrki Mustonen
Vapunaattona työpäivän jälkeen läksin Pekan kanssa ajeleskelemaan tutun Autiorannan lenkin järven pohjoispuolella edestakaisin ajaen: vajaa kaksi ja puoli tuntia ja vajaa kuusikymppiä. Kaunis auringonpaisteinen ilma meinasi tehdä sisätyöläiselle tepposet. Olin jo lähdössä sortseilla, t-paidalla ja irtohihoilla, kun Venla varoitteli kylmästä ja navakasta tuulesta. Onneksi otin neuvosta vaarin ja pukeuduin asianmukaisesti. Aattolenkin jälkeen kotona odottikin valmiiksi lämmitetty pihasauna. Kiukaalla paistetut makkarat maistuivat lenkin ja saunan pehmittämälle pyöräilijälle mainiosti. Pari lasia proseccoa kruunasi vappuaaton. Pekan sanoin: "Kyllä pyöräilijän elämä on mukavaa." Eipä tarvinnut kummemmin vapunaattoa juhlia, alkuillasta jo peti kutsui väsynyttä kuntoilijaa.

Vappuaamunakin tietysti piti lähteä kampea kiertämään. Kävin kipuamassa Eemelinmäkeä ylösalas: kolme kertaa Pyssymäen liittymästä mäen toiselle puolelle Patakorpeen ja takaisin, bonuksena yksi nousu pidempää ja jyrkempää itäpuolta ylös pätkän matkaa. Nousut ajoin penkiltä ja isommalla eturattaalla. Hiukan hapotti, vaan jospa vähän jerkkua reisiin kertyisi Belgian ja Ranskan ylämäkiä varten. Eihän tämä meidän mäkemme kovinkaan kummoinen ole, mutta tuolla tapaa edestakaisin hinkaten saa edes hiukan nousutreeniä. Lopuksi tein pienen sakkolenkin Järvikylän koululle aloittaen pyöräilykampanjan laatikkoleikin omalta osaltani. Näin sain puoleentoista tuntiin yli 37 kilometriä matkaa yli 25 km/h keskinopeudella ja nousumetrejäkin 240.


Loppuviikon sääennuste näyttää pyöräilyn osalta lohduttomalta. Perjantaille lupaillaan jopa 20-30 senttiä lunta. Täytynee keksiä korvaavia treenimuotoja. Koulujuoksuakaan ei taida sää ainakaan täällä Pohjanmaalla suosia. Meidän koulun osalta teimmekin jo varasuunnitelmia.

Viime viikonloppuna pääsimme lähes koko Team Rynkeby-God Morgon  Jyväskylä-Kuopio -joukkueen kanssa opettelemaan ryhmäajoa viikonloppuleirillä Siilinjärven maisemissa. Oli hienoa nähdä pitkän talven jälkeen joukkuekavereita ja kuulla itse kunkin edistyneen ja treenanneen motivoituneesti. Yhteislenkitkin sujuivat varsin mainiosti. Hieman meillä ensikertalaisilla ainakin on vielä hiomista merkkien näytössä ja vetovuorossa toimimisessa. Kapteenisto kuitenkin vaikutti varsin tyytyväiseltä nopeaan kehittymiseemme. Jospa viimeistään Pariisin porteilla yhteistyömme sujuu jo täysin kitkattomasti.  

Ryhmäajoamme pääset seuraaman tästä videosta: Joukkueen toinen yhteislenkki. Dronekuvauksesta vastaa Jyrki Mustonen. 

Viikonlopun aikana kävimme myös läpi pyörän puhdistuksen ja huollon niksejä sekä saimme monenmoista infoa tulevasta reitistämmekin. Ja siellähän se Mur de Huykin meitä odottelee matkan varrella.

kuva: Jyrki Mustonen
Siilinjärven-viikonlopun jälkeen jätinkin keltaisen kaunottareni Puijon Pyöräpisteeseen "500 kilometrin määräaikaishuoltoon". Pyörä on kyllä toiminut moitteettomasti, mutta vaihteistoa ja jarruja pitänee tässä vaiheessa uuden karheasta menopelistä hiukan säädellä. Etuvaihtaja alkoikin hieman epävarmasti toimimaan. Ammattilaisen diagnoosi oli löystynyt vaihdevaijeri: normaalia uusille pyörille. Stemmin eli ohjainkannattimen vaihdatin myös lyhyempään. Pääsen näin lähemmäksi vanhan pyöräni ajoasentoa eikä tarvitse tarpeettomasti kurotella eteen. Nyt vaan toivotaan ripeää toimintaa myös Postilta: toivottavasti Kusti polkee vauhdikkaasti Kuopiosta Nivalaan, että pääsen taas ajamaan keltaisella Bianchillani.

Tämän viikon lenkit olenkin siis ajellut vanhalla uskollisella valkoisella Bianchillani. Hyvin rullaa tämäkin ratsu edelleen. Pienemmästä runkokoosta johtuen ajoasento on toki hieman erilainen ja sen kyllä ajaessa huomaa. Tästä muuten tulee lähiviikkoina myyntiin kelpo kuntoilupeli jollekulle.


Iso asia huhtikuussa on meilla kotosalla ollut myös Päivikin yrityksen, Studio Luovinnon, toiminnan käynnistyminen. Avajaispäivää vietettiin noin viikko sitten ja vapunaattona Päivikki piti ensimmäisiä työpajoja Ylivieskassa. Käypä tutustumassa Studio Luovinnon sivuihin tästä. 
Facebookissakin on 5.5. saakka käynnissä arvonta sivuston tykkääjille ja jakajille.


Treenaaminen on sujunut huhtikuun aikana mukavasti. Hieronnan myötä myös lepopäiviä maltoin pitää aiempaa enemmän, eikä se ainakaan huonoa tee kunnolle. Levon kertymisessä myös SM-liigan playoffit ja Kärppien menestys ovat auttaneet kivasti: pelipäivänä ei meinaa lenkille ehtiä. Työmatkapyöräilyä pitäisi edelleen saada lisättyä. Sitä kautta saisi myös maantiepyöräilykilometrejä kasvatettua helposti, kun taittaisi matkat Bianchilla eikä menisi töihin suorinta tietä. Nyt työmatkapyöräilyksi merkityt kilometrit on taitettu maastopyörällä lyhintä reittiä pitkin ja kevyenliikenteenväylillä. Kapteeniston antaman tavoitteen mukaan huhtikuun lopussa piti olla kasassa 500 km maantieajoa, joten aikataulussa ollaan. Toukokuussa pitäisikin ahertaan ainakin tonnin verran.

Kuukausiyhteenveto huhtikuun liikkumisista: 
27 liikkumiskertaa, 36 tuntia 46 minuuttia, 695,70 km, josta
jääkiekkotuomarointia 2 kertaa, 2 tuntia 30 minuuttia,
spinningiä 4 kertaa, 3 tuntia 20 minuuttia,
uintia 2 kertaa, 2 tuntia, 4,1 km,
maantiepyöräilyä 14 kerta, 26 tuntia 20 minuuttia, 646,3 km
työmatkapyöräilyä 2 kerta, 1 tunti 24 minuuttia, 28,2 km
maastopyöräilyä  1 kerta, 1 tunti 14 minuuttia, 17,1 km
lepopäiviä 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti