maanantai 9. huhtikuuta 2012

Aurinkoinen

pääsiäinen antoi voimia alkaneeseen kevääseen.

Perjantaina pidensin taas lenkkiä Kotilaan asti, mutta olipa sitkiä lenkki.
Jalat tönkköä teräsbetonia, eikä vapaapäivän autuus keventänyt menoa yhtään. Olin kuitenkin päättänyt juosta hissukseen, joten ajassa 1:39,47
13:67 km keskisykkeellä 143
Haapajärventien pitkän suoran vastatuuli meinasi viedä loputkin mehut naisesta.

Lauantaina oli sitten se pyöränkatselupäivä.
Ylivieskan pyörävalikoimissa ei ollut tällähetkellä minulle oikeankokoista pyörää, joten tilaus hommiin joudutaan jos joudutaan ;). Meridan cyclocross 4-D tuntuisi hintaluokaltaan sopevaiselta ja minun käyttöön parhaimmalta vaihtoehdolta. 55 senttistä pyörää pääsin kokeilemaan, mutta asiantuntijaraati oli sitämieltä, että kokoa pienempi olisi mulle parempi. Uskaltaisiko Kipinäläiset heittää kommenttia pyörävalinnasta ja ostoksista Kälviältä?
Asiantuntija oli myös pyöränvalinnasta sitä mieltä, että cyclo on mulle tarpeeksi kevyt menopeli, kun tulee vaan treenaustarpeeseen. Renkaat voi sitten vaihtaa ohkaisempiin, jos on tarve päästä lujempaa.
Hauskoja videoklippejä on kyllä pyörän koon mittauksista, mutta en osannut muokata niistä julkaisukelpoisia :( Juu oli vatupassi jalkovälissä ja on kuulemma liian pitkät koivet suhteessa muuhun kroppaan... ei löydy sopivaa pyöräkokoa.  Olen perätin 161 cm pitkä. Minkä kokoisia pyöriä muilla?

Lauantaina reippailtiin kävelyllä Kiekolla.
Sunnuntaina tutustutimme vieraamme kauniisiin hiihtomaisemiimme Rimpinevalla.
Tänään sitten varmaan viimeinen hiihtolenkki tälletalvelle.
Pyssymäestä Rimpinevalle noin 20 km.

Talven urheiluista sen verran, että kovin epäsäännölliset työajat ovat hiukan verottaneet treenausintoa. Hiihtokilometrejä ei ole kertynyt näin vähää vuosikausiin. Mutta jotain hyvääkin; liikkumiseni on hiukan monipuolistunut ja uintimäärät tälle talvelle voidaan laskea kilometreissä.

Pyöräilyä aloitellaan, kunhan saan jonkinlaisen pyörän alleni. Tähän asti lähinnä työmatka (2 km yhteensuuntaan) taittuu vanhalla Madisonilla. Olen hiukan lupaillut blogijoukkueeseen polkemaan.
24polkeepolkee, niinkös se nyt menee?
Tärkeintä, että pysyy liikkeellä ja on mukavata.

22 kommenttia:

 1. Mulla on pituutta 162-163 cm ja pyörä kokoa 48 cm. Ja välillä mietin, että pitäiskö sen olla jopa pienempi, kun välillä niin kipeytyy niskat. 55 cm kuulostaa hurjan isolta,mikä mahtoi olla pienempi koko? 52 cm? Älä osta liian isoa! Siitä ei oikein saa pienempää, pienestä voi helpommin muokata vähän isomman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta merkeissähän on eroa. En tarkoittanut sanoa, että se kokoa pienempi ois sulle automaattisesti liian iso. Yritän vaan edelleen kokemuksesta sanoa, että harkitse ja kokeile huolella :)

   Poista
 2. No mittailtiin, että se 52 olis sopeva, mutta sulle on siis 48 :O
  Sekin on niin typerää, että pitäis tilata, kun kaupassa ei oo oikeetä kokoa ja kauppias meinaa 55, että hyvältä se näyttää osta pois. Katsellaan ja kokeillaan, se tässä on selvinnyt kyllä, kiitti Ammi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanoin, phörien geometrioissa on eroja. Mutta tarkemmin niistä en kyllä tiedä. Fillarifoorumilla on keskustelua pyörien koostakin, sieltä pääsee vähän kärrylle minkä kokoisilla pyörillä ihmiset ajaa. Tosin siellä on paljon sitten hifistelyä jalkojen ja käsien pituuksista ja niistä geometrkoista...


   Mua varoitti eräs tuttu pyöräilijä, että myyjät meinaa toisinaan myydä liian isoja pyöriä. En kyllä tullu kysyneeksi, että miksi ne niin tekis. En halua pelotella, mutta en olisi uskaltanut ostaa pyörää kokeilematta. Harmittaa sekin, että ostin sen ainoan pyörän, jota pääsin kokeileen.

   pahoittelen kirjoitusvirheitä, surffaan kännyllä :)

   Poista
 3. Mä oon 165 pitkä, ja mulla Meridan cyclosta oli koko 48. Nyt Trekin maantiefillarista 47cm. Mieluummin liian pieni, kuin liian iso.

  VastaaPoista
 4. Muistanko Ninni oikein, että sinäkin välillä mietit Meridan stemmin vaihtamista lyhyempään?

  VastaaPoista
 5. Ai, Ninnilläkin 48... täällä on tosi vaikea hieroa kauppoja, kun ei oo kun yks koko jostakin pyörästä,sen perusteella sitten tilaat. Missä lie kaukana olis hiukan isompi kokeiluvalikoima? Kokkolassa vai Oulussa?
  Tosiaan, Ninni, ootko joutunut tuossa koossa vaihtamaan lyhyemmän stemmin?

  VastaaPoista
 6. Pyörä Suvalalla Oulussa on käsittääkseni ihan hyvä valikoima pyöriä, mutta vuosi sitten toukokuussa sielläkin oli vain se yksi ainoa pienikokoinen cyclo. Ja se olikin sitten ainut pieni koko koko kaupungissa. Kannattaa varmaan soittaa ja kysyä :)

  VastaaPoista
 7. Meridaa Suvala ei kyllä myy. Mutta esim. Konalta löytyy ymmärtääkseni ihan asiallisia ja kohtuuhintaisia cycloja.

  VastaaPoista
 8. Mä oon 170 cm ja mun Cannondale on kooltaan 50 cm. Mieluummin tosiaan liian pieni kuin iso!

  Riippuuhan se koko tietysti muustakin kuin pituudesta, mutta 55 cm kuulostaa kyllä jo tosi isolta pyörältä.

  VastaaPoista
 9. Ammi, Kalevassa mainostaa Jussin pyöräpiste meridaa ym. kokemuksia? Niillä oli aika kehnot sivut, Suvalalla paremmat.

  Pia, kyllä helpottaa kun on kamuja jotka auttaa! Oon teistä tosi iloinen ja kiitollinen!

  VastaaPoista
 10. En hirveästi ole Jussin pyöräpisteessa asioinut. Vuosi sitten kävin sieltä kyllä kysymässä cyclocrosseja. Mutta ei niilläkään taida kovin kattavaa kokovalikoimaa liikkeessä olla. Mua palvellut myyjä ei tiennyt kyllä cycloista mitään! Se ei esim. osannut verrata niiltä saatavaa Meridaa ja mun Suvalalla koeajamaa Cannondalea. Mulla oli siis Cannondalen esite mukana. Ite en tuossa vaiheessa vielä niin paljon ymmärtänyt, että olisin tajunnut jostain osasarjoista tms. Mutta eipä tuntunut tajuavan myyjäkään. Ainoa mitä se osasi sanoa, oli että Meridalla on voitettu jotain kilpailuja :D (No aivan varmasti Cannondalellakin on...)

  VastaaPoista
 11. Niin ja pieniä pyöriä ei heillä sillon liikkeessä ollut. Tilaamalla olis kyllä saanut, mutta se olis kait tarkoittanut sitten ostopäätöstäkin. Kannattaahan sinnekin soittaa. Eihän sitä tiedä, vaikka niillä tänä vuonna olis jo joku pienempikin kappale koeajettavana :)

  VastaaPoista
 12. Pääsiäisenä sain vailaistusta juuri noihin osasarjoihin ja muihin nippelitietoihin, että tietää hiukan mitä vaatia. Niistä ei muuten olisi ollut hajuakaan. Pikkuhiljaa alkaa valottua moni asia!

  VastaaPoista
 13. Hyvää keskustelua pyörän valinnasta täällä! Eli yhteenvetona liian pieni mielummin ku liian iso ja koittamatta ei mitään.

  Nääkin on semmosia hankitoja jo, että harmittaa todella, jos menee mönkään. Jotkut parin sadan lenkkarit ny viä jotenkin kestää, mutta lähemmäs tonnin (?) pyörän kanssa alkais jo harmittaa!! Toivottavasti Päivikki löytyy sulle sopiva ja varmaan löytyykin.

  VastaaPoista
 14. Lähemmäs kahen tonnin mun tapauksessa... Tosin en ole edelleenkään varma, että se olis liian iso, kaikki sano (myyjät, mutta niitä oli ainakin 4 kpl) että ei ole. Katotaan nyt kun cyclokausi mulla taas alkaa, että mitä niskat tykkää. Mun pyörässä on vissiin jotenkin hassu se geometria, kun siinä on jo nyt aika lyhyt stemmi eikä sitä liikkeessä kovin suositeltu vaihdettavan lyhyempään, kun alkaa ohjaus mennä sitten niin äkäiseksi. Mutta mun pitää ottaa selvää, että mikä sen mitta on (kun siinä ei lue), jos se on olis 7 cm niin siitä ehkä sentin lyhempää uskaltais vielä mennä kokeileen(?)

  Ei sitä tiennyt pyörän oston olevan näin monimutkaista, kun oli aikasemmin ostanut vaan jotain 7-vaihteista Helkamaa :D

  Päivikille on varmasti jossain se oma pyörä! Se pitää vaan löytää :) Vaan kyllähän minä tiedän, että kun se pyöräkuume iskee, niin millään ei malttais ootella :)

  VastaaPoista
 15. No ei malttais ei! tänään sain puhelun tuttavalta, joka on samanpituinen kuin minä ja ajaa 44 cm maantiepyörällä. Taidan käväistä sitä kokeilemassa. Kauhisteli hänkin tuota 55 pyöränkokoa.

  VastaaPoista
 16. Hep! En osaa oikein noihin pyörä hommiin kommentoida, mutta tuohon sinun kotilan valloitukseen kylläkin. Hyvä Päivikki!!! Mahtava lenkki!!! Vihdoin maltoit, maltoit ja vielä kerran maltoit. Tuo tekee kutaa ja ihmeitä. Kun tuosta palaudut niin rentoja vetoja esimerkiksi. Vaikka vain jotain 500m. Hyvä, jatka samaan malliin. Isot peukut täältä :=)))

  VastaaPoista
 17. Ai kiitoksia "hullumies" taittiin olla linjoilla yhtäaikaa ;) On ollut hiukan kelvoton olo viluttaa ja vatsaa kiemurtaa ja tuntuu ettei ennää tee ikinä mieli juoksulenkille. Katotaas...

  VastaaPoista
 18. "hullumies" nivalasta, ei Ranualta - vastaa: En ole ihan perillä koko historiastasi juoksijana, mutta jokin otos on olemassa. Voin aika huoleta sanoa, että tuo viimeisin oli yksi elämäsi kehittävimmistä ja hedelmällisimmistä lenkeistäsi koskaan. Kyllä nuo maksaa takaisin vielä, jos ei heti, niin jollakin viiveellä aivan varmasti. Hyvä fiilis, että tuollaisen pukkasit maailmaan!!! :) Ps. Kenties WP ottaa mallia, heh, heh...

  VastaaPoista
 19. WP vastaa: Juoksin samana päivänä saman lenkin aikaan 1.33 ja rauhallisilla sykkeillä: rjat 1. tunti alle 135 ja loput alle 145. Keskisykettä en nyt näe, kun olen mittarilta tiedot poistanut ja oma tietokone on huollossa.

  VastaaPoista
 20. WP:lle... Hyvin oot malttanu veivata tosi kevyttä. Vaatii aina itsekuria. Mikä sun maksimi olikaan? Itellä 190 (tosin tuo pitäis päivittää, mutta ainakin 186). Itekki yritän tehdä enenevästi 130-135 välillä keveitä. Vaihtelut kehittävät toki, joten on hyvä veivata Pk:kin erilaisilla variaatioilla. Tässä oikein oottaa, että alkais tuo koipi taas kunnolla pelittään niin pääsis taas kunnolla treenaan. On ollu melkoista surffailua tämä huhtikuu.

  VastaaPoista