torstai 12. huhtikuuta 2012

Kehoa pittää kuunnella

on nimittäin  pari päivää viluttanut ja tuntunut siltä, että ei kiinnosta... mikään muu kuin se pyörän hankinta ;) ja voi kamaluus kuin sellainen voi viedä energiaa. Eilen ajeltiin Karvoskylälle kokeilemaan 44 cm Bianchia ja todettiin porukalla, että se on mulle liian pieni. Alkaa lähestyä totuutta tuo mitta. Varmaan ajelemme Kälviälle lauantaina pyöräkauppoja hieromaan, jos ei nyt tule mitään esteitä. (Pois alta risut ja männynkävyt, täältä tullee pyörän ostaja) Vielä kun tuo Bianchi oli maantiepyörä, niin piti alkaa pohtimaan, että kumpi?
Jostain vanhasta Tekniikan maailman jutusta Jarkko lueskeli, että cyclo olis helpompi "käsitellä" vasta-alkajalle ja maantiepyörä on kiikkerämpi. No, en silti epäile, etten oppis maantiepyörällä ajamaan. APUUVA! Kokemuksia?
Tuuliviirinä täällä molemmat pyöritään, nyt Jarkko on cyclon kannalla ja minä... ÄH! en tiiä.

No kuitennii, parin päivän tööväilyn jälkeen maistui lenkki.
Cosmoksen neuvojen ;) mukaan suunnittelin noin puolen kilsan vetoja Kiekolla.
Pari kilometriä ensin lämmittelyä, sitten 5 vetoa parin min palautuksella.
Tää oli vähän sellainen ekstempore, jota ei siis ohjelmoitu sykemittariin.
Neljäs veto meni "häneksi" kuralillinkejä väistellessä, mutta viidennessä sain sykkeen nostettua 186.
Ajassa 1:00,25
8.81km (keskisyke 154, max 186)
Maximi vauhti 3:18... mene ja tiedä sitten.
Persauksen tiukka paikka vaan paukkui vetoja tehdessä, nyt olis varmaankin kohdevenyttelyn aika.
Niin muutes kurkia Kiekolla kymmenkunta. Tuttava puhui myös, että hanhia jo kovasti päivystetään.

5 kommenttia:

 1. Ostin maantiepyörän pari vuotta sitten, ja sitä ennen olin ajellut vain hybridillä ja kymmeniä vuosia aikasemmin Helkaman 12-vaihteisella kippurasarvisella. Ihan helposti opin ajamaan suoraan, eikä tuntunut kiikkerältä. Sopivalla cyclocrossilla en ole kuitenkaan ajanut, joten vertailupohjaa ei juurikaan ole.

  VastaaPoista
 2. Moi Päivikki! Lisäyksenä Pian kommenttiin...ostin itse viime keväänä triathlonkärpäsen puraistua laadukkaan cyclocrossin ja viime kesän kokemuksen jälkeen voin lämpimästi suositella, mikäli haluat monipuolisen pyörän alle. Keväällä ja syksyllä ei ongelmia hiekan ym. kanssa ja sliksit saa helposti alle. Minulla on kahdet kiekot, eli maantiekiekot saa helposti vaihdettua kun maantiekausi alkaa - yhdestä pyörästä saa ikäänkuin kaksi. Mikäli ajelet vain asfaltilla, kallistuu valinta tietysti maantiepyörään. Välillä itsellänikin iskee kuume hommata myös maantiepyörä, mutta toistaiseksi meinaan ajella näin - sen verran pieniä ovat erot maantieajossakin (ainakin näin kuntoilijan tasolla) :)

  VastaaPoista
 3. Monesti sitä törmää asiantuntija teksteihin, jossa kerrotaan valtaosan lenkkeilijöistä juoksevan kevyet liian lujaa ja tehotreenit edellisen vuoksi liian hiljaa, koska kevyet ovat kuluttaneet liikaa elimistöä. Tuossa toimit esimerkkinä miten pitää harjoitella. Olet vetänyt melkoisilla tehoilla. Täytyy nostaa hattua, että saa noin hyvin tehot irti 500m matkalla. Hyvä!! :=)
  Itse asun esim. kilsan vedoissa n.0-5pykälää yli anaerobisen kynnyksen. Tarkoituksena on ollut keventää keveitä ja koventaa kovia, jonka pitäisi johtaa parempaan lopputulokseen kokonaisvaltaisesti. Mäkivetoja olen ajatellut ottaa pehmeämmällä kunhan baanat niihin aukeaa ja muutoinkin pääsee siihen tilaan, että pystyy niitä ruimimaan. Mikäli tekee säännöllisesti kovia vetoja, kannattaa välttää liian kovia alustoja, mielestäni.

  VastaaPoista
 4. Huomenta, toivottavasti saat päätettyä minkä pyörän ostat.

  Suosittelen ehdottomasti maantiepyörää varsinkin jos se nyt jo on ajatuksissasi. Itse ostin pyöräilystä tietämättömänä cyclocrossin ja huomasin aika pian, että se oli väärä valinta ja maantiepyörää alkoi tehdä mieli.

  Toisaalta cyclo (ainakin mun) on melko lähellä maantiepyörää ja ajelenkin sillä sileillä renkailla ja suurta eroa maantiepyörään ei siis ole.

  Maantiepyörä maanteille ja maastopyörä muille teille. Niin se mun mielestä on.

  Kuitenkin ainakin Bianchin cyclocrossia voin suositella lämpimästi, siihen syntyy jopa suuri tunneside. =D

  VastaaPoista
 5. Pia, oikeastaan sinun mielipiteesi arvasin ;) mutta juuri tätä oon pohtinut, kun muistaakseni jotkut blogistit ovat alkaneet vaihdella crossejaan maantienpyöriin... Mutta tehän alattekin olla Jaanaban kanssa ammattilaiskisaajia. Minnoon vain tällanen taaplaaja.

  Ja Tiina on sitten cyclon kannalla... just tämä kuntoilija pointti on tärkeä, kiitos siitä!

  Cosmos, ehkä pikkuhilijaa opin tän pointin. Ei vain aina tahdo malttaa kuunnella viisaampia ;)

  Jaanaba, kyllä kävi sinun vaaleansininen Bianchi mielessä ja jutut pyörästä, kun Bianchia läksin kokeilemaan... Huomenna lähden kokeilemaan ja perästä kuuluu, mikä se tuntuu parhaalta ;)

  VastaaPoista